10 Mart 2013 Pazar

Sigiller Hakkında Merak Edilenler


Siğil Nedir?

Siğiller deride çok sık görülen bir viral enfeksiyondur. Deride oluşan iyi huylu tümörlere de siğil diyebiliriz. Vücudunuz her bölgesinde çıkabilen siğiller hücrelerinizin bağışılık sistemin zayıf düştüğü bölümlerinde görülür.

Siğiller Nasıl Oluşur ve Nasıl Bulaşır?

Siğiller hpv virüslerinin neden olduğu deri hastalığıdır. Cildimizin üstünde çoğalırla ve derinin yapısını bozarak tomurcuk şeklindeki siğilleri meydana getirirler. Siğiller aşırı derecede bulaşıcı bir yapıya sahiptir. Temas yoluyla bulaşması kaçınılmazdır. Bu sebeple genital siğiller çok sık görülmektedir. Ayrıca ortak kullanılan eşyalar da siğillerin bulaşmasında etkili rol oynar. Siğil virüsleri derininiz en savunmasız yerlerinde ürerler. Bu yüzden bağışıklık sisteminiz kuvvetli olması şarttır.

Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Siğilleri genel olarak 4 gruba ayırabiliriz. Bunlar

1-) El siğilleri: En çok görülen siğil vakasıdır. Sayısının net bir oranı  yoktur az veya çok olabilirler.

2-) Ayak tabanı siğilleri: El siğilleri kadar olmasa da bu siğil türü de çok görülür. Ağrı ve sızı yapan tek siğil çeşididir.

3-) Yüzde görülen siğiller: Boyun ve çene kısmında öbek şeklinde görülebilir. Çocuklarda ellerini emmeleri sonucunda dudaklarda da görüldüğü olur.

4-) Genital Siğiller: Cinsel yollarla bulaşırlar. Birden fazla öbek öbek olurlar. Genital bölgenin nemli olması da siğillerin çoğalmasını sağlar.

Siğiller Kendi Kendine Kaybolur Mu?

Yukarıda da belirttiğim gibi siğiller çocuklarda kendiliğinden kaybolabilir. Ancak yetişkinlerde kesinlikle canı isterse kaybolmaz. Bazen kaybolsa da tekrar geri gelebilir. Virüslerin mekanizması çok farklıdır. Bağışıklığınızı kaybettiğiniz gün geri gelirler. Bir uzman tarafından siğilleriniz tedavi edilmelidir.

Genital Siğil Nedir?

Genital demek erkek veya dişinin cinsel organlarının olduğu bölge demektir. Cinsel yolla bulaşırlar. Siğil virüsleri son derece bulaşıcı olduğu için ten temasında bulaşması çok büyük bir ihtimaldir. Karnabahara benzer bir görüntüsü vardır. Sayıları gittikçe artar ve yaygınlaşır.

Genital Siğillerin Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller genellikle hpv virüsü ile oluşurlar. Kuluçka sürelerini  bilmek mümkün değildir. Bu yüzden belirtileri anlayamayız. Genellikle çok uzundur diyebiliriz.

Genital Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olabilir?

Tedavi edilmezse partneriniz ile sorun yaşayabilirsiniz. Hem partnerinize virüs bulaştırırsınız hem de cinsel hayatınız olumsuz etkilenir. Bazı vakalarda o kadar çok siğil çıkıyor ki penis dokusunun bir kısmının bile alındığı oluyor. Tedaviyi zamanında yaparsanız sizin yararınıza olur.

Siğiller Neden Tedavi Edilmelidir?

Sıklıkla çocuklarda görülen siğillerin hiçbir şey yapmasak da kaybolduğunu görürüz. Ancak yetişkinler için durum bu kadar basit değildir. Siğiller yayılabilme özelliğine sahiptirler. Üzerine düşmezseniz birçok bölgenizde siğil görebilirsiniz. Siğillerin kanseri tetikleyebileceğini de unutmamalıyız. Ayrıca sosyal hayatta kendini daha güvende hissetmeniz açısından siğil tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Siğil Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Siğil tedavisinin birçok tedavi yöntemi vardır. Siğilleri tam anlamıyla yok etmek imkansız gibidir. Çünkü her zaman tekrar çıkabilme olasılığı vardır. Ancak sizlere yöntemlerde bahsedeceğim elbette. En çok kullanılan yöntemler  yakma tedavisi, laktik asit, asit salisilik, sıvı azot tedavisi, lazer, psikoterapi, bazı kremler ve bitkisel tedavi olarak söyleyebiliriz.

Siğil tedavisinde siğiliniz az ise local anestezi ile siğilleriniz alınabilir. Fazla ise genel anestezi uygulanır.Azot tedavisi de uygulanabilir tedavi yöntemlerindendir. Tedavi sonucunda iz bırakmaması önemli + larındandır.

Ben aslında genel olarak bu yöntemleri önermiyorum. Bitkisel siğil tedavisi ile siğillerinizden sonsuza dek kurtulabilirsiniz. Genel olarak yaşam şeklinizi değiştirerek siğilden kurtulabilirsiniz. Bir sonraki yazımda bu konuyu ele alacağım. Görüşmek üzere...



1 yorum:

  1. siğil tedavisi gerçekten çok çelişkili bir durum herkes bu siğillerden kurtulmak istiyor ancak bi şekilde bu siğiller elimizde yüzümüzde var oluyor..

    YanıtlaSil